AROMATERAPİ NEDİR?
Aromaterapi, bitki kökenli uçucu yağların bireyin fiziksel, duygusal, mental ve ruhani sağlığını destekleyici Bütünsel- Holistik bir şekilde uygulanmasıdır. Aromaterapinin, analjezik, antienflamatuar, stres ve kaygı azaltıcı, rahatlatıcı gibi çeşitli terapötik etkileri vardır.
AROMATERAPİNİN KISA TARİHÇESİ
Aromaterapi terimi her ne kadar yeni bir terim gibi gözükse de kullanımı ve tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır. Aromaterapinin tarihçesi aslında tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımnın tarihçesine ve antik çağlara dayanmaktadır.
Tedavi yöntemi olarak kullanılan aromatik bitkilerin kullanımı bugüne benzemekle birlikte farklı formlarda kullanılmıştır.
Aromatik bitkilerin tarihçesi insanlığın kökenlerine dayanmaktadır. İnsanlığın erken evrelerinde koku duyusu oldukça güçlüydü. İlkel insanlar aromaların kokusunu farklı şekilllerde keşfetmişlerdi. Bitkilerin çeşitli tedavi edici özelliklerini de koku ile birlikte keşfetmeye devam etmişlerdi.
Antik çağlardan beri bitkilerin meyveleri, çiçekleri ve yaprakları gibi çeşitli kısımlarının iyileştirici özelliklerini deneyimlemişlerdi. Bitkileri tütsü olarak kullanıp, çıkan dumanın dezenfektan, ağrı giderici ve rahatlatıcı etkilerini de gözlemlemişlerdi. Tütsü kötü ruhları kovucu olarak kullanılmakla birlikte, iyileştirci etkileriyle de kullanılmıştı.
Aromatik bitkiler ve kokuların solunarak ve vücuda sürülerek görülen iyileştirici etkileri, antik dönemlerde şifa ajanları olarak kullanılmaktaydı.
Antik çağlarda aromatik bitkiler ve özleri balsamlar, parfümlü yağlar ve ağaçların reçineleri, gıdaların saklanmasında, dini seremoniler ve ölülerin mumyalanmasında kullanılmıştı.
Yunan hekimi Hipokrat'ın "sağlığa giden yol aromatik banyo ve kokulu masaj yaptırmaktan geçer" sözü de aromaterapinin tarihine atıfta bulunmaktadır.
Ortaçağ'da aromatik bitkiler vebaya karşı da koruyucu olarak kullanılmıştır. Aromatik bitkiler evlerde ve sokaklarda enfeksiyonu uzaklaştırmak amacıyla yakılarak kullanılmıştır. Bitki keseleri, buketler ve parfümler gibi şekillerde de kullanılmıştır.
Modern çağlarda ise bitkilerin çeşitli kısımlarından elde edilen özler aromaterapi adı altında kullanılmaya devam etmiştir. Modern aromaterapi Rene-Maurice Gattefosse'nin çalışmaları ve yazdığı kitap ile başlamıştır. Gattefosse'nin laboratuarında yaşanan patlama sonrasında eli yanmış ve kangren olan elinin konvansiyonel tedavi ile iyileşmemiştir. Son çare olarak lavanta uçucu yağını denemiş ve yaralarının iyileştiğini ve enflamasyonun azaldığını görmüştü. Uçucu yağların etkilerini gören Gattefosse çalışmalarını bu alanda arttırmaya devam etmiş ve 'Aromatherapie' isimli kitabıyla Aromaterapi terimini ortaya atmıştı. Ve aromaterapi birçok kişinin çalışmaları ile gelişerek günümüze kadar ulaştı.
AROMATERAPİNİN KULLANIM ALANLARI / UYGULAMALARI
Aromaterapide saf uçucu yağlar, taşıyıcı- sabit yağlar, hidrosoller (bitki suları) ve kil, tuz gibi hammaddeler kullanılmaktadır.
İNHALASYON: Uçucu yağları (aromatik yağları) direkt şişeden veya buhurdan, difüzör gibi koku yayıcılar ile
AROMATİK SPREYLER: Ortam kokulandırıcı, rahatlatıcı ve cilt yenileyici gibi hidrosoller ve uçucu yağlar kullanılarak hazırlanabilir.
MASAJ YAĞI: Uçucu yağların sabit yağlarda uygun formüllerde ve oranlarda seyreltilmesi ile hazırlanabilir.
YÜZ KREMİ / YAĞI / SERUM: Uçucu yağların sabit yağlarda uygun formüllerde ve oranlarda seyreltilmesi ile hazırlanabilir.
AROMATİK BANYOLAR / EL AYAK - VÜCUT BANYOSU: Uçucu ve sabit yağlar ile çeşitli tuzlar ve bitkiler kullanılarak hazırlanabilir.
MERHEM / BALSAM: Uçucu ve sabit yağların kıvam arttırıcılar ile uygun formülasyonu ile hazırlanabilmektedir.
MUM: Uçucu yağların belli oranlarda doğal waxlar ile harmanlanması ile rahatlatıcı, ambiyans gibi durumlarda kullanılması için hazırlanabilmektedir.
KOMPRESS - BUHAR İNHALASYONU - KOMPRESS: Uçucu yağların belli oranda kullanılması ile rahatlatıcı etkileri için hazırlanabilmektedir.
Aromaterapi ve uçucu yağları hayatınıza dahil ederek Ruh-Beden-Zihin dengenizi bütünsel şekilde destekleyebilirsiniz.
Şifa olsun
http://www.fieldsaromatherapy.com/aromaterapi
Kaynak: Herbafarm Akademi / NAHA